Horninotvorný asteroid

14.8.2018
Citace:
T.E.Johnson et al., An impact melt origin for Earth’s oldest known evolved rocks, Nature Geoscience 2018, doi: 10.1038/s41561-018-0206-5
Zdroj
Rula z výchozu Acasta, foto Emmanuel Douzery, CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons.

Nejstarší horninou na Zemi je rulový skalní výchoz poblíž řeky Acasta v kanadském Severozápadním teritoriu, který dosahuje stáří kolem 4,031 miliardy let. Nese pojmenování Acasta Gneiss. Jako přeměněná (metamorfovaná) hornina vznikl působením teploty a tlaku na původní materiál. Netypické složení a struktura naznačují, že přeměna proběhla za vysoké teploty a poměrně nízkého tlaku, tedy v povrchových vrstvách zemské kůry, nejspíš při dopadu obrovského kosmického tělesa.

„Ohřátí na 900 oC za takových tlakových podmínek vyžaduje skutečně drastické působení. Myslíme, že horniny Acasta jsou jediným známým důkazem mimozemského bombardování, které charakterizovalo prvních 600 milionů let existence naší planety,“ shrnuje Tim E. Johnson z Curtin University v australském Perthu.

 
Odeslat komentář k článku "Horninotvorný asteroid "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Horninotvorný asteroid " e-mailem

Diskuse/Aktualizace